Těžká a dlouhá cesta k zahájení výstavby koupaliště

11.10.2010 18:59

    Zavřené a zpustlé městské koupaliště je jistě nejbolavějším místem našeho města a předmětem největší kritiky všech občanů. Jeho výstavba byla minulý týden konečně schválena, ale cesta k tomuto byla skutečně nelehká. Snahu o počátek nastartovali noví radní po komunálních volbách 2006. V této době bylo koupaliště pronajato kontroverznímu podnikateli p. Antonínu Mannsteinovi, který měl objekt koupaliště dlouhodobě v pronájmu za velice nevýhodných podmínek pro město. Největším problémem ukončení smlouvy s p. Mannsteinem bylo vypořádání nároku na jím vynaložené investice v objektu. Pan Mannstein požadoval mnohamilionové částky přesto, že koupaliště bylo v dezolátním stavu a provozovalo se na vlastní nebezpečí. Až v následujícím roce se radním podařilo nájemní smlouvu ukončit bez toho, aniž by město muselo platit jakékoliv vysoké náhrady.         

    Teprve v této době mohla vznikat nová koncepce výstavby. Po živých diskuzích představitelů byl odsouhlasen záměr výstavby a byla zadána ke zpracování projektová dokumentace. V rámci zahájeného územního řízení se k novému projektu mohli vyjádřit občané města a žádný z nich nevznesl proti připravovanému projektu v zákonné lhůtě žádné námitky, vyjma p. Hladkého a jeho manželky, kteří bezprostředně před ukončením lhůty k podání námitek vznesli celou řadu připomínek k plánované výstavbě. Projednání připomínek prodloužilo ukončení územního řízení o několik měsíců. Následně poté, kdy připomínky manželů Hladkých byly shledány jako nedůvodné, mohlo být přistoupeno k projednávání projektové dokumentace ke kestavebnímu povolení a město mohlo konečně započít kroky k vlastní výstavbě.

     Bezprostředně po vydání stavebního povolení bylo zahájeno výběrové řízení na firmu, která bude výstavbu realizovat. V červnu letošního roku bylo toto výběrové řízení ukončeno a měla být vybrána vítězná realizační firma, která nejlépe splnila podmínky zadané radou města. I přes splnění všech podmínek nadále někteří ze zastupitelů namítali nedůvodnost výstavby a nesprávný výběr firmy. Po opětovném přezkoumání postupů při výběrovém řízení, které se ukázalo jako bezchybné a ctící zadání i požadované předpisy, došlo konečně k potvrzení vítězného uchazeče o realizaci.

     Tím končí čtyřletá strastiplná cesta ke splnění našeho volebního slibu – vybudovat pro naše občany nové koupaliště. Zasadíme se dále o to, aby samotná výstavba proběhla bez větších problémů a její ukončení plynule navázalo na výstavbu přilehlého zimního stadionu. Pevně věříme tomu, že první návštěvníky koupaliště přivítáme ještě před letními prázdninami 2011.

Zpět