Proč jsme podali žalobu na průběh letošních komunálních voleb v Žatci

22.10.2010 21:51

    Je veřejným tajemstvím v Žatci, že v průběhu letošních komunálních voleb byly některými kandidáty na zastupitele kupovány volební hlasy. Spousta lidí o tom ví, spousta lidí se toho účastnila a nikdo o tom nyní nechce najednou veřejně hovořit. Takovéto praktiky jsou pro nás, místní sdružení ODS, jejíž členové se za poslední 4 roky ve funkcích zastupitelů města snažili praktikovat rovný přístup bez rozdílu pro všechny, absolutně nepřijatelné.

O těchto praktikách byly již napsány některé novinové články, ve kterých byly popisovány postupy některých kandidátů, např. městského strážníka Holubky, kandidáta za SNK Evropští demokraté, jejímž lídrem byl v letošních volbách Jaroslav Hladký. Pan Holubka se v těchto novinových článcích dokonce sám přiznal, že svážel lidi k volebním urnám, zejména lidi z ubytovny Barborka v Podbořanech, kteří mají trvalý pobyt v Žatci. Připustil dokonce, že některým lidem dal dopředu vyplněný hlasovací lístek. Někteří z novináři oslovených lidí poté sami sdělili, že hodili lístek do urny, kdo na něm byl zaškrtnutý se nestarali. Tyto informace čerpáme mimo jiné i z novinového článku, který vyšel v Žateckém a lounském deníku 16. 11. 2010 a poté i v dalších periodikách.

Z tohoto důvodu jsme jako místní organizace ODS podali žalobu na určení neplatnosti místních komunálních voleb. Důvodem podání této žaloby není náš volební výsledek, o kterém víme, že není dobrý a vnímáme ho jako jasný signál od našich voličů, důvodem podání žaloby je hlavně skutečnost, že někteří kandidáti při volbách nepostupovali férově a tím získali neoprávněnou výhodu, tj. některá místa v zastupitelstvu. Odhadujeme, že bylo do volebních místností navezeno několik stovek instruovaných voličů.

Mrzí nás, že se k naší iniciativě nepřipojily další strany a uskupení, které takovéto praktiky také striktně odmítají. V této věci jsme byli a nadále jsme ochotni spolupracovat se všemi, kteří takovéto postupy nepoužili a odmítají je. Je nám lhostejno, z jaké strany politického spektra budou, neboť jsme toho názoru, že v komunální politice se zas až tolik na politické dresy nehraje, hlavním důvodem spolupráce by měla být budoucí prosperita města.

Chceme, aby toto vyjádření bylo jasným signálem pro všechny zvolené kandidáty do zastupitelstva v tom smyslu, že jsme ochotni komunikovat a jednat se všemi, vyjma těch, kteří takové praktiky použili. A to bez ohledu na to, jaký výsledek přinese podaná žaloba.

Zpět